Lunda Tidningen 27 december 2002

Mannen som

vill göra allt

Av Simeon Ogén

Henrik Venant hade releasefest för plattan Shangle på Små­lands nation den 11 december.

Plattan är en studiopro­duktion där Henrik sjunger och spelar alla instrument utom trummor.

Till spelningstillfället på Smålands hade han ordnat ett gäng musiker av bara farten.

-Det är första gången jag spelar ihop med flera av de här musikerna. Grunden till Shangle kom till redan 1994. Sedan har låtmaterialet legat undanlagt i sex år.

-En vän i Stockholm behövde instrumental musik till en poesiplatta han skulle ge ut. Jag skickade upp lite material. Han tyckte att det var jäkligt bra, så jag bestämde mig för att göra det klart.

Som brödföda lever Henrik bland annat på att mixa åt andra musiker. Det har blivit många genom åren.

-Vad har jag inte jobbat med? Det är hur mycket som helst, tusentals band. Roligaste produktionen var Freddie Wadlings första platta Cortex. För att nämna några har jag även arbetat med Cornelius, Ebba Grön, Dag Vag och Per Gessle.

Henrik är en mycket produktiv låtskrivare. Själv upplever han det som något av ett problem.

-Jag arrangerar och skriver musik i mycket högre takt än vad jag hinner ge ut, så jag ligger efter mer och mer. Paniken blir bara större och större.

• Hur fixar du det?

-Det gör jag inte. Har 600 lå­tar som ligger och väntar. Bara det är ju förfärligt!

För att inte förlora förståndet försöker Henrik verkligen att låta bli att skriva musik. Får han ut 200 låtar känner han att luften blir lite lättare och han kan börja skriva igen.

Så fort Shangle-plattan kommit ut i skivhyllorna så ska han ge ut ytterligare två plattor som är helt färdiginspelade. I dagarna efter jul är han även aktuell med en spelning på Folk & Rock.

 

Foto: SIMEON OGÉN