IMSE VIMSE nr. 2 våren 1982

 

UNDERJORDISKA LYXORKESTERN

En regning fredagskväll i hösta, besöktes Borås av Underjordiska Lyxorkestern från Lund. Då passade vi givetvis på att intervjua deras central figur, sångare m.m Henrik Venant. Jag kan inte påstå att han var specielt pratsam, men det här fick vi ialla fall fram:

 

Ni har i tidningar ofta kallats för nya TT-Reuter, tycker du det är någon större skillnad?

-Visst är det annorlunda. I och för sig kunde vi levt vidare som TT-Reuter, men det var nog bäst det som hände. Nu har vi en ny sättning och det är väl både en utveckling och en ny sak.

 

Hur tror du att publiken uppfattar dina texter?

-Jag vet inte hur mycket som går fram genom en sånganläggning, men om de verkligen lyssnar så uppfattar de nog en hel del, fast då missar de mycket av den övriga musiken. De kanske tycker att det är spännande och vill höra mer förhoppningsvis.

 

Vad skriver du helst om?

-Jag skriver rätt mycket om drömlika upplevelser, märkliga historier, kärleksförhållanden och sånt.

 

Det är inga direkt självupplevda saker då?

-Jo, om man drömmer en sak så är den trots allt självupplevd. Eller om man tänker på en sak väldigt starkt och så.

 

Ni har blivit väldigt uppmärksammade i tidningar redan från starten. Har ni känt det som en stor press på er?

-Nej, vi känner aldrig sånt som en press. Det känns snarare som en press om folk inte skriver om  oss. Det är bara bra om de skriver, även om de skriver klantigt om oss. Det kanske lockar mer folk till konsererna, så låt dem skriva.

 

Video är ju väldigt aktuellt i samband med rockmusik. Är det något ni skulle kunna tänka er att använda?

- Jovisst, man kan göra en bra video av mycket.  Och en bra video är en bra video så det skulle vi säkert kunna göra.

 

Vad lyssnar ni själva på för musik?

- Det är blandat, Velvet Underground, Doors, Roxy Music m.m. Av nyare saker så är det Doll by Doll, Joy Division får men ju inte glömma, och Wah! är ju väldigt bra.

 

Er musik är ju väldigt speciell, känslig kan man väl säga?

Roligt att, du tycker det. Vi försöker vara känsliga, det får gärna brista här och där, bara det är känslor som kommer fram. Jag tror inte man kan ändra på något med att bli ett progband, och dra fram någon tradig politisk ramsa.  Då är det nog bara risk att folk somnar.

 

Där stängde vi av bandspelaren och Venent blev med ens mycket pratsammare och började fråga oss om en massa saker om Borås istället. Det ska vi inte ta med här, istället kan vi berätta att vi efter en viss brevväxling med Venant fått reda på att följande saker är på gång. En MP vid namn Lögnens Mästare ska släppas i februari. I april-maj ska en LP spelas in på Silence och i maj-juni kommer en verklig godbit. Då ska nämligen Underjordiska ut på en 19 dagars Skandinavien turne tillsammans med Siouxie & the Banshees. Verkligen något för diggarna att se fram emot alltså.

 

TEXT: Emma